Фестиваль «Не здесь»
Видео
Текст

По нас

Еден ден некој ќе ги здипли нашите ќебиња
и ќе ги прати на хемиско чистење
од нив да го истрие последното зрнце сол,
ќе ги отвори нашите писма и ќе ги реди по датуми
наместо по исчитаност.

Еден ден некој ќе го размести мебелот во собата
како шаховски фигури на почеток од нова игра,
ќе ја отвори старата кутија за чевли
во која ги чуваме паднатите копчиња од пижамите,
недотрошените батерии и гладта.

Еден ден ќе ни се врати болката во 'рбетот
од тежината на хотелските клучеви и
сомнежот со кој рецепционерот ни го подава
далечинскиот управувач.

Туѓите сожалувања ќе тргнат по нас
како месечина по заталкано дете.

Следом за нами

Однажды кто-то сложит наши одеяла
и отправит их в химчистку
чтобы отчистить последнее зёрнышко соли,
вскроет наши письма и разложит их по датам
а не по зачитанности.

Однажды кто-то переставит мебель в комнате
как шахматные фигуры в начале новой партии,
откроет старую обувную коробку
в которой мы храним оторвавшиеся пуговицы от пижам,
неиспользованные батарейки и голод.

Однажды вернётся наша боль в позвоночнике
от тяжести гостиничных ключей и
подозрения, с которым администратор нам выдаёт
пульт дистанционного управления.

Чужая жалость пойдет следом за нами
как луна за бездомным ребёнком.
День 31 октября
(перевод: Вера Щербина)
Раньше
Позже
Made on
Tilda